Prosto z gara! Kuchnia dawna na żywym ogniu

„Prosto z gara! Kuchnia dawna na żywym ogniu” to pierwszy projekt edukacyjno-popularyzatorski realizowany w całości w przestrzeni Internetu. Jego głównym tematem jest kuchnia dawna – zwyczaje, receptury i składniki, które towarzyszą nam od wieków. W projekcie powstanie seria krótkich filmów, umieszczonych na YouTube z angielskimi napisami, utrzymanych w konwencji „living history” (odtwórstwa historycznego). Wideo będą realizowane w plenerze, w scenerii średniowiecznego obozowiska.

Atrakcją filmów będzie nie tylko wykorzystanie dawnych receptur, ale także kostiumów i akcesoriów wzorowanych na dawnych. Nad kociołkiem podzielimy się dawnymi przepisami, opowiemy o zwyczajach i symbolice jedzenia, będzie można także zobaczyć, jak kilka wieków temu wyglądały naczynia do gotowania i serwowania dań. Filmy zostaną umieszczone w serwisie YouTube, a do każdego z nich powstanie otwarty plik PDF zawierający przepis kulinarny.

W ramach projektu zrealizujemy 4 filmy:

1. Akcesoria kuchenne, narzędzia, kontekst gotowania na żywym ogniu;

2. Podpłomyk w różnych odsłonach;

3. Polewka, czyli o dawnych zupach;

4. Dania jednogarnkowe z kociołka.

Postępy w projekcie i relacje z planu filmowego można śledzić na profilu Wici w portalu Facebook.

Krótki opis projektu: Projekt „Prosto z gara! Kuchnia dawna na żywym ogniu” ma na celu prezentację charakterystycznych elementów kuchni dawnej, spisanie przepisów i popularyzację tej wiedzy w przystępnej i nowoczesnej formie publiczności polskiej i zagranicznej.